Sessies

15:40 - 16:30

3.1 Afvaldumping

Wat zijn de signalen, wat kun je doen en hoe samen te werken met ketenpartners?

Een praktische sessie waarin u mee wordt genomen in de wereld van afvaldumpingen in brede zin. Wat kunt u doen, wat moet u vooral niet doen, welke gevaren kan u tegenkomen en waar kunt u als BOA een rol in betekenen?

Erwin van der Werf en Martin Bank | Praktijkschool Politie, Dier en Milieu (PDM)
15:40 - 16:30

3.2 Handhavingsarrangement

Wat kan je er als BOA mee in de praktijk?

Meer en meer gemeenten hebben of zijn bezig met het opstellen van een handhavingsarrangement. Bedoeling is dat de afspraken die hierin zijn opgenomen, leiden tot een betere samenwerking tussen BOA’s en politie. Maar is dit ook zo en wat betekent dit arrangement eigenlijk voor jou als BOA? Wat heb of merk je ervan in je dagelijkse praktijk?

Tijdens deze sessie hoor je hoe in Rotterdam omgegaan wordt met het handhavingsarrangement en krijg je antwoord op vragen als:
  • Waarom een handhavingsarrangement?
  • Wat staat er wel en wat staat er niet in?
  • Wat is de betekenis ervan voor jou als BOA?
Ron Snijders | Beleidsadviseur Toezicht & Handhaving, Gemeente Rotterdam Stadsbeheer
15:40 - 16:30

3.3 Omgaan met polariserende uitspraken als handhaver

"Jij bent ook een reptiel!”

We leven in een samenleving waarbij de boeren hun onvrede laten horen, waarbij er complottheorieën rondgaan, waarbij mensen zich vastlijmen aan schilderijen.

De polarisatie neemt toe, de maatschappelijke spanningen groeien en dat betekent dat de afstand tussen groepen burgers zich vergroot en verhardt. Dit wij-zij denken heeft gevolgen voor alle medewerkers in de frontlijn, zo ook de handhavers. Handhavers zijn getraind in het omgaan met emotioneel en agressief gedrag. Het omgaan met polariserende uitspraken vraagt echter een ander denkkader.

In deze workshop geeft Michiel Jansen, trainer van RadarVertige, u een korte stand van zaken als het gaat om polarisatie in Nederland en hij zal in het tweede deel van de workshop u praktische tips geven hoe slim om te gaan met mensen die in complotten geloven en polariserende uitspraken doen.

Michiel Jansen | Trainer en adviseur, RadarVertige
15:40 - 16:30

3.4 De wapenstok, waar slaat dat op?

Een verbredende kijk op de bewapening van de boa

Nu is het de wapenstok straks is het een volgend geweldsmiddel. Voeren we wel het juiste gesprek over hetgeen de individuele boa nodig heeft om zijn werk te kunnen doen en moeten we het opleiden van de individuele boa en het gehele team niet anders aanpakken ? 

In deze sessie plaatsen we de pilot van de korte wapenstok en de mogelijkheden voor de aanvraag van de wapenstok voor boa's in domein 1 in een breder perspectief. We zoomen in op de historische context van de discussie en plaatsen deze in een technisch en wetenschappelijk kader.

Met deze inzichten helpen we boa's, werkgevers en gemeenten een gefundeerd standpunt in te nemen rondom de taakstelling, training en uitrusting van haar medewerkers.

Martin van Steensel I docent gevaarsbeheersing Politie Nederland I Opleidingscoördinator bij Falcon Academie voor  Veiligheid en Handhaving
15:40 - 16:30

3.5 Maak kennis met Halt

Halt richt zich al meer dan veertig jaar op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Dit doen wij vanuit de overtuiging dat iedere jongere een tweede kans verdient. In deze workshop maak je kennis met Halt als organisatie: wie zijn wij, wat doen wij en ook belangrijk: wat kunnen wij (samen met de BOA) voor jongeren betekenen?

Je wordt op een interactieve manier meegenomen in de bevoegdheden die de BOA heeft om naar Halt te verwijzen én je komt erachter wat Halt kan betekenen bij lokale problematiek. Wil jij weten wat de meerwaarde is van het doorverwijzen naar Halt? Dan is deze sessie voor jou!

Esther Schroeten | Relatiemanager Halt en portefeuillehouder BOA’s
Elise de Wit | Uitvoerend projectleider boa's, Halt

Volg ons op social media